Araçlarda Cam Filmi Kullanımı Artık Serbest

0

Resmi Gazete’de 6 ay önce yayınlanan, bugün itibari ile de yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği ile birlikte, artık tüm araçlarda cam filmi kullanımı artık serbest. Kimi modifiye için, kimi güvenlik için, kimi de sağlık sorunları nedeniyle araçlarına cam filmi uyguluyordu. Ancak sebebi her ne olursa olsun, trafik kurallarına uymadığı gerekçesi ile bugüne kadar binlerce sürücüye cam filmleri yüzünden cezai işlem uygulandı.

Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından artık cam filmleri serbest oldu ancak yinede, hem kullanıcılara, hem cam filmi üreticilerine, hem de uygulamayı yapan işyerleri için bazı şatlar bulunmakta. Sadece standartla uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin geçerli olacak. Avukat Cevat Kazma, araçların ön camı için kesinlikle cam filmi uygulaması yapılamıyacağının altını çizdi. Eğer yeni yasa ile birlikte ısrarcı bir şekil de ön camınızda film ile trafik denetimine girerseniz 189 TL ceza işlem uygulanacak. Kesilen cezaya itiraz hakkınız da malesef olmayacak.

Yeni yasa ile birlikte sadece sürücülere değil cam filmi üreticilerini ve uygulama yapan işyerlerinin de bazı şartlara uyması gerekiyor. Üreticilerin, cam filmi üretimin de PVC malzemeleri kullanması yasaklanmış durumda. Ayrıca uygulama sırasında kullanılan yapıştırıcıların akrilik esaslı olmasıda gerekiyor. Artık cam filmi uygulaması dış yüzey değil, yasa gereği zorunluluğu cam panellerin iç kısmına yapılacak.

Cam Filmi’yle İlgili Mahkeme Kararları Mevcut

Bir zamanların en çok tartışma yaratan cam filmi uygulamaları ve sürücülere kesilen cezalar artık tarih oldu. Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük sorunlara neden olan cezalar bir çok kere yargıya taşınmıştı ve Balıkesir’de cam filmi yüzünden ceza yiyen bir sürücü, cezayı yargıya taşımış; aracın ön camında film olmadığını ve uygulanan cam filminin görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmişti. Yargıtay tarafından haklı bulunan bu itiraz örnek teşkil edecek kararlardandı. Yine İstanbul’da ise bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle cezai işlem uygulanmış, kadın sürücü ise cam filmi olmadığı zaman araç içinin çok net göründüğünü ve sürekli tacize uğradığını beyan ederek cam filmi yüzünden uygulanan cezai işlemin iptal edilmesini sağlamıştı.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası