Araç Motorunun Ne Kadar Yağ Yakması ve Eksiltmesi Normaldir?

0

Günümüz araçlarında kullanılan farklı çeşitte ve farklı silindirlerde ve farklı hacimlerde motor çeşitleri bulunmaktadır. Motorların çeşitlerine göre kaç litre yağ ile çalıştıkları da değişmektedir. Ortalama değerlerde örnek verecek olursak: 3 silindirli motorlar 4 litre, 4 silindirli motorlar 4 – 5 litre, 6 silindirli motorlar 5 – 6 litre ve 8 silindirli motorlar 5 – 8 litre yağa ihtiyaç duyarlar. Hatta motor yağının kaç litre olması gerektiği motor yağı değişirken yağ filtresinin değişip değişmeme durumuna göre değişmektedir. Kullandığınız aracın yağ kapasitesini öğrenmenin en kolay yolu araç kullanma kılavuzuna bakmanız olacaktır.

Yağ eksilten yani yağ yakan motoru hiç bir araç sürücüsü istemez. Motorda yağ yakma belirli masrafların ve arızaların oluşacağının habercisidir. Araçların yaşlanması ya da kilometrelerinin yükselmesi araçların yağ yakmasını neden olacak etkenlerdir. Motorun yağ eksiltme su çok sık karşılaşılan bir durumdur ve göz ardı edilmemesi gerekir. Günümüz araçlarının pek çoğu 5000 ile 8000 km arasında genelde yarım litreden daha az şekilde yağ eksiltmektedir. İstatistikler her ne kadar bu durumu gösterse de bazı motorlar yağ eksiltmeye bilir.

Ancak motordaki aşınmaların artması ve yüksek kilometre yapmış motorlarda yağ eksiltme oranı artmaktadır. Yüksek kilometreli araçlarda 5000 km 2 – 3 litre yağ yakması çok sık rastlanılan bir durumdur. Yağ eksiltme in en net göstergesi egzoz dumanının mavi renkli çıkmasıdır. Araçtaki yağ eksiltme az ise mavi egzoz dumanını görmek oldukça zordur. Araç motorunun düzenli aralıklarla kontrol edilmesi aracın yağ yakıp yakmadığı hakkında net bilgi verecektir. Eğer yağ çubuğu çizgileri her kontrolde aşağı doğru azalıyorsa araç yağ yakıyor demektir. Yağ yakan motorlar genellikle bujilerin de kirlenmesine sebep olmaktadır. Bujilerin kirlenmesi ile birlikte ateşleme sisteminde de belirli başlı arızalar ortaya çıkabilir.

Yağ eksiltmenin en belirgin sebepleri; krank mili, eksantrik mili, yağ pompası ya da motor içindeki conta ve keçelerde yağ kaçaklarının oluşmasıdır. Motor ana yataklarında aşınma ve hasarlarda yağ eksiltmenin nedenlerindendir.

Marka ve modele göre yağ eksiltmenin tolere edilebilir değerleri değişmektedir. Örneğin BMW bazı motorlarında 1500 km 1 litre yağ eksilmesin normal olarak kabul etmektedir. GM ise düzenli bakımları yapılan motorların 3000 km 1 litre yağ eksiltmesini normal kabul etmektedir. Otomobil otoriteleri ise 10000 km motora konan yağın 1/4 ‘nün eksilmesin normal karşılamaktadır. Yağ eksiltmesi bu orandan fazla ise mutlaka kontrol edilmelidir. Araçların ortalama 150.000 km geçmesiyle yağ eksiltmesinin artması beklenen bir durumdur. Ayrıca yeni teknoloji ile üretilen daha ince yağlarında zamanla aşınan motor parçalarından sızmasını daha kolay olduğu unutulmamalıdır.

Yağ eksiltme problemi için piyasada bulunan farklı çeşitlerde ürünler mevcuttur. Bu ürünler yağ yakmayı tam anlamıyla kesemez ancak azaltabilirler. Ayrıca bu problemin çözümü için motor yağı üreticileri yüksek kilometreli araçlar için farklı özelliklerde yağ çeşitleri de üretmektedir. Ayrıca ağır viskoziteli yağlar da yağ eksiltmeye azaltmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise yağ eksiltmek için kullanılan motor yağı dışındaki ürünler faydadan çok zararda neden olabilmektedir. Bazı durumlarda ustanızın tavsiyesi ile daha kalın bir yağa geçiş yapmak yağ yakma probleminin azalmasını sağlayabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası