Araba Ruhsatı Nasıl Alınır?

0

Birinci el yani sıfır araç ve ikinci el araba alımlarında ruhsat çıkarma süreci farklılık göstermektedir. Sıfır araba aldığınız zaman ruhsat işlemleri aracın alındığı işletme tarafından yapılacağından bu süreç daha kolay gerçekleşmektedir. Ancak ikinci el araç alımlarında kişi ruhsat işlemlerini kendisi yapmak durumundadır.

Bu durum ruhsatınızı kaydettiğiniz zaman da geçerlidir. İki durumda da alıcıların bir takım belgeleri temin etmesi gerekmektedir. Sıfır araç alımlarında ve ikinci el araba alımlarınız da bazı evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Peki araba ruhsatı nasıl alınır? Ruhsat için hangi belgeler gereklidir? evrak temini sonrası nereye başvuru yapılır?

Sıfır Araç Ruhsatı Başvurusunda Gerekli Belgeler

  • Satın alan kişi adına kesilmiş satış faturaları
  • Satışı yapan bayinin ödemiş olduğu Özel Tüketim Vergisi
  • Araca ait teknik belge
  • Trafik sigortasının yapıldığına dair belge

İkinci El Araç Ruhsatı Başvurusunda Gerekli Belgeler

  • Noter onaylı satış belgesi
  • Aracın tescil ve trafik belgeleri
  • Trafik sigortasının yapıldığına dair belge
  • Vergi borcu olmadığını gösteren belge

Ruhsat Başvurusu Nereye Yapılır?

Sıfır araç alan sürücülerin belgelerini alımı gerçekleştirdiği acenteye vermesi gerekmektir. İkinci el alıcılarının ise noter onaylı satış belgesi, trafik sigortası belgesi ve nüfus cüzdanıyla, noterden alınan geçici evrakta yazılı olan tescil büro amirliğine gidip başvurusunu yapması gerekmektedir. Büroya gidilmeden, öncesinde web sitesi üzerinden randevu alınmalıdır.

Gerekli evraklar ile yapılan başvuru sonrasında ruhsat teslimi genellikle 1-2 gün içerisinde yapılmaktadır. Başka bir alternatif olarak, noterde yapılan satış işlemi ve trafik sigortasının yaptırılmasının ardından, ruhsat başvurusu yapmaya gidilmese dahi ruhsat iki hafta gibi bir sürede hazırlanmakta ve satış sırasında belirtilen adrese PTT Kargo ile gönderilmektedir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için trafik sigortası mutlaka yaptırılmış olmalıdır.

Araç Ruhsatı Ücretleri

Bu yıl itibariyle araç ruhsat tescil işlemleri için uygulanmakta olan fiyatlar şu şekildedir;

  • Şoförler Odası Nakil Dosyası Ücreti: 1,25 ₺
  • Motorlu Araç Tescil Belgesi Ücreti: 88,00 ₺
  • Motorlu Araç Trafik Belgesi Ücreti: 117,00 ₺

Şeklindedir. Yukarıda yer alan bilgiler net tarife ücretleridir. Evraklar ve tutarlarda değişiklik olması halinde bilgiler güncellenecektir. Diğer soru ve araba ruhsatı nasıl alınır? ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıda yer alan yorum kısmından soru ve görüş iletebilirsiniz. Herhangi bir şekilde araç ruhsatınızı kaybetmeniz halinde en kısa sürede en yakınınızda Emniyet Müdürlüğü’ne durumu bildirmeniz de fayda vardır. Aksi durumda ruhsatın kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda olumsuz olaylarla karşılaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası