Kredi Notu Nedir?

0

Kredi kullanımınızda veya kredi kartı limitinizin belirlenmesinde en etkili puan olan kredi notu; banka veya finans kuruluşları ile ilgili olarak yaptığınız işlemlerin mali durumunuza olan etkilerinin kayıt altına alınarak analizler yapılması sonucunda oluşturulan puandır.

Finans, reel sektörü ve bireysel olarak mali dengenizi sağlayan tüm işlemlerin yer aldığı kredi puanının hesaplanması işlemini Kredi Kayıt Bürosu yapmaktadır. Kredi Kayıt bürosu; tüm banka ve finans kuruluşları ile ortak bir sistem üzerinde çalışan, bireylerin yapmış oldukları tüm işlemlerden anlık olarak haberdar olan bir sisteme sahiptir.

Kredi Notu Sınıflandırma

Kredi kayıt bürosu banka ve finans kuruluşlarından almış olduğu verileri sistem üzerinde işleyerek bir kredi puanı oluşturur. Kredi puanı 00 ile 1900 arasında bir değer olup bankalara kredi ve kredi kartı için başvurduğunuzda kredi kullanmanızı sağlayan veya kullanılacak kredi limiti ile kredi kartı limitinin belirlenmesini sağlayan bir puandır. Tüm bankalar ve finans kuruluşları Kredi kayıt bürosundan aldıkları puana göre müşterilerine işlem yaparlar. Kredi notu; bireylerin finansal açıdan risklerini ve avantajlarını ortaya koyan bir finansal puandır. Sahip olduğunuz kredi puanına göre sınıflandırıldığınızda;

  • 0 – 800 arası puana sahip olan müşteriler çok riskli müşteri sınıfında değerlendirilirler.
  • 800 – 1300 arasında yer alan kredi puanına sahip müşteriler orta riskli müşteri sınıfında yer alır.
  • 1300 – 1500 arası kredi puanına sahip olan müşteriler az riskli müşteri sınıfında değerlendirilir.
  • 1500 – 1700 arasında yer alan kredi puanına sahip müşteriler iyi müşteri sınıfında değerlendirilir
  • 1700 – 1900 arasında yer alan müşteriler ise çok iyi müşteri sınıfında değerlendirilmektedir.

Kredi Notunun Önemi

Kredi notu tüm finans işlemlerinizi kapsadığı için bankacılık sisteminde risk durumunuzu belirlemektedir. Kredi notunuz iyi olduğunda kredi kartı limitinizi kolaylıkla artırabiliyor veya yüksek limitli bir kredi kartına kolaylıkla sahip olabiliyorsunuz. Aynı şekilde ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya konut kredisi kullanmak istediğinizde kredi puanınıza göre değerlendiriliyorsunuz. Kredi başvurunuzda size sunulacak faiz oranları kredi puanınıza göre değişkenlik gösteriyor. Başvuru yaptığınız kredinin onaylanması, istediğiniz limitte kredi kullanabilmek için kredi notunuzun yüksek olması çok önemli bir etkendir.

Kredi notunuz düşükse kredi başvurularınız olumsuz sonuçlanır veya istediğiniz limitte kredi kullanamazsınız. Ayrıca kredi kartı başvurularınızda kart alamayabilir, kredi kartı limitinizin yüksek olmasını istediğiniz halde sağlayamayabilirsiniz. Tüm finans kuruluşları ile ilgili olarak yapacağınız işlemlerde karşınıza çıkacak olan kredi notu düşük olduğunda yükseltilmelidir.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunuz düşük olduğunda yükseltmek için yapabileceğiniz bir çok işlem var. Bu işlemleri yaparak kısa süre de kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi notunuzu yükseltmek için şunları yapabilirsiniz.

1.) Otomatik ödemeleri iptal edin. Otomatik ödeme talimatı verdiğinizde ödemeler faturaların son gününde ödenir. Bu durum sistem tarafından maddi durumunuzun yetersiz olduğu ve ödemeyi erken yapamadığınız şeklinde algılanır ve kredi kayıt bürosuna bu konu ile ilgili veriler gönderilir. Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gereken otomatik ödemeleri  iptal etmek ve fatura tarihi geldiğinde erkenden kredi kartı yerine hesap kartını zile ödemek.

2.) Kredi kartı ödemelerinizi düzenleyin. Kredi kartı ekstrelerinizi zamanında ve düzenli ödediğinizde kredi notunuz otomatik olarak yükselir. Minimum ekstre tutarı yatırmak veya kredi kartı ödemesini geciktirmek sizin için olumsuz durumlar olup anlık olarak kredi kayıt bürosuna iletilmektedir. Bu nedenle kredi kartı ödemelerinizi zamanında ve mümkün olduğunda minimum ödeme tutarının üzerinde miktarlarda yatırmalısınız.

3.) Harcamalarınızı peşin olarak hesap kartınızla yapın. Online harcamalarınızı veya günlük alış verişlerinizi hesap kartınız ile peşin olarak yaptığınızda kredi kartınızı kullanmamış olursunuz. Peşim olarak yapılan ödemeler kayıt altına alındığı için bu durum hanenize olumlu olarak yansır. Hesap kartınızı her kullanmanızda artı puan alırsınız.

4.) Hesap kartınızda her zaman para bulundurun. Hesap kartınızda her zaman para bulunması anlık olarak kayıt altına alınan bilgilerinizin olumlu olarak kabul edilmesini sağlar. Hesap kartınızı aktif olarak kullanın ve her zaman içinde para bulundurun.

5.) Kredi ödemelerinizi zamanında ve düzenli bir şekilde yapın Kredi puanı hesaplanmasına çok önemli bir etken olan kredi ödemelerini düzenli bir şekilde yapmalı ve geciktirmemelisiniz. Kredi ödemesini bir kez bile geciktirdiğinizde hanenize olumsuz olarak yansıyacaktır. Mümkünse kredinizi son taksitine kalmadan kapatın. Bu durum puanınızın yükselmesini sağlayacaktır.

6.) Kredi için çok sayıda başvuru yapmış olmanız kredi notunuzu düşürür. Kredi notunuzun yükselmesi için bir süre( en az 15 gün ) herhangi bir kredi başvurusunda bulunmamanız önemlidir. Ayrıca internet üzerinden kredi başvurusu yapmak da kredi notunuzu düşüren etkenler arasında yer alır.

7.) Başvurduğunuz ve onaylanmış krediyi kullanmadığınızda da kredi notunuz olumsuz olarak etkilenir. Bu nedenle kredi kullanmayacaksanız iptal işlemi yaptırmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadığınızda kredi notunuz otomatik olarak düşer.

Bu işlemleri yaptığınızda kredi notunuzun yükselmesi için 20 – 25 gün beklemeniz gerekecek. Bu süre sonunda kredi kayıt bürosu verilerinde kredi notunuz yükselmiş olarak görüleceği için çalışacağınız bankaların sistemlerinde de kredi notunuz yükselmiş olarak görülecektir. Bu işlemleri yaptığınız anda sisteme kayıt ediliyor olsa da kredi puanınızın hesaplanması ve verilerin analiz edilerek işlenmesi belirli bir süre sonunda yapılıyor. Bu nedenle kredi notunuzun yükselmesi işlemi için bir süre beklemeniz gerekiyor.

Kredi Notu Sorgulama

Kredi notunuzu merak ediyorsanız veya bir finans işlemi öncesinde kredi notunuzu öğrenmek istiyorsanız izleyebileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden birincisi devlet tarafından resmi olarak yetki verilen Findeks sorgulaması yapmak.

Findeks kuruluşu bireylerin finansal bilgilerinin yer aldığı veri tabanını kullanarak kredi notunuzu sms yolu ile öğrenmenizi sağlıyor. Bunun için Findeks internet sitesine erişim sağlamanız ve sizden istenilen bilgileri girmeniz gerekiyor. Sizden istenilen bilgileri girdikten sonra 8 TL karşılığında findeks notunuzu sorgulayabiliyorsunuz.

Her sorgulama için ayrı ücretin alındığı findeks sorgulama işlemi için kredi kartı veya hesap kartı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Aksi durumda işleme devam edemiyorsunuz. Findeks tüm finans bilgilerinizi ve finans geçmişinizi sorgulayabileceğiniz bir sistem olduğu için güncel findeks notunuzu buradan kolay bir şekilde sorgulayabiliyorsunuz.

Kredi notunuzu öğrenmenin ikinci yöntemi ise bir banka şubesine giderek ihtiyaç kredisi kullanmak istediğinizi söylemek. Banka çalışanı sizden kimlik numaranızı alıp öncelikle finans durumunuzu ve kredi notunuzu kontrol ediyor. Bu işlem sırasında banka çalışanı size kredi notunuz hakkında bilgi veriyor. Bu işlemi ücretsiz bir şekilde yapabiliyorsunuz. Eğer bir bankacı tanıdığınız veya arkadaşınız varsa telefon yardımı ile bu işlemi çok kısa süre de yapabilirsiniz.

Kredi notu sorgulama işleminde ekranda göreceğiniz kredi notunuz 7 gün öncesine ait olan notunuzdur. Bu nedenle yapmak istediğiniz finans işlemini hızlıca yapmanız size avantaj sağlar. Aynı gün birçok bankaya başvuru yaptığınızda kredi notunuz otomatik olarak düşer. Ancak düşüş birkaç gün sonra sisteme işleyeceği için işlemlerinizi bu süre içinde tamamlamanız gerekiyor. Aksi durumda kredi notunuz düşeceği için işlem yapamazsınız.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası