Banka Borcu Zaman Aşımı

0

Günümüzde banka borçlarını birçok insan geri ödemekte zorluk çekiyor ya da geri ödeyemiyor. Plansız şekilde kullanılan kredi ya da kredi kartları tüketicileri ödeme gününün gelmesi ile birlikte oldukça zor duruma sokabiliyor. Ancak her borç durumu farklı sonuçlar doğurabileceği için mutlaka borçlu bulunulan banka aranmalı ve bilgi alınmalıdır. Peki ödemenin yapılamaması durumunda banka borcu zaman aşımı süresi ne kadardır?

Banka Borçları Kendiliğinden Silinebilir Mi?

Anayasada her ne kadar tüketici korunuyorsa alacaklı da bir o kadar korunmaktadır. Yani banka borçları ödenmediği durumda kendiliğinden silinmemektedir. Borçlar ödenmediği takdirde süreç haciz işlemine kadar gidebilmektedir. Dolayısıyla her durumda banka borcunu bir şekilde geri almaktadır. Ayrıca zamanın ilerlemesi ile birlikte borç yeni faiz oranları ile hesaplanmakta ve bu durumda da borç katlanarak artmaktadır.

Banka Borcu Zaman Aşımı Süresi

Alacak ve borçların aksi belirtilmediği durumlarda banka borcu zaman aşımı süresi 10 yıl olmaktadır. Fakat TMSF statüsünde olan borçlar için bu süre 20 yıldır. Banka borçları kredi, kredi kartı ve kmh gibi ürünlerdendir. Bu borçların gecikmeye girmesi ile birlikte belirli faiz oranları uygulanmakta ve yeni tutarlar belirlenmektedir. Güncel faiz oranlar ile banka oranları için direkt olarak banka ile temas halinde olunmalıdır. Gecikmeye giren borç için yüksek faizlerde ödeme yapılacağı da unutulmamalıdır. Bu oran da bankaya olan borç tutarı ile doğru orantı ile yükselme göstermektedir.

Banka Borcu Ödenmediğinde Oluşacak Durumlar Nelerdir?

Bankaya olan borç 3 ay üst üste ödenmediği takdirde banka avukatı tarafından borçluya tebligat gönderilmektedir. 3 ay ödenmeyen bu borcun tamamının geri ödemesi tebligatta istenmektedir. Gelen tebligata 7 gün içerisinde itiraz edilmemesi durumunda ise borç kabul edilmektedir. 7. Günün sonunda da ilamlı icra takibi başlatılmaktadır. Bu aşamadan sonra banka borcu zaman aşımı süresi başlamış olmaktadır. Fakat avukatların boş duracağını düşünmek tamamen yanlış olacaktır. Örneğin haciz edilebilecek bir şey yoksa bile banka maaşa tamamen el koyabilmektedir. Maaşın olmaması durumunda da avukatlar icra dairelerinde dosya harçlarını her sene yatırmakta ve zaman aşımı sürelerini otomatik olarak uzatabilmektedir. Daha fazla bilgi için; Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? haber içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası