Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen uygulamalarla çalışan annelere önemli destekler sunuluyor. Bu desteklerden birisi de torun bakma maaşı olarak geçmektedir. Çalışan kadınlar çocuklarını yabancı bir bakıcıya bırakmak yerine güvendikleri yere teslim etmeyi tercih ederler.
Ancak bu süreçte bakacak kişiye maaş verebilmek de ciddi bir ekonomik sorundur. Büyükanneler her ne kadar torunlarına maddi bir karşılık beklemeden baksalar da bu süreçte onların da emeklerinin karşılığını alması adına onlara da maaş bağlanabilmektedir. Torun bakma maaşı nasıl alınır diye merak edenlerin birtakım şartları yerine getirmesi gereklidir.
Hızlı Menü
Torun Bakma Maaşı Alma Şartları Neler?
Büyükannelerin torunlarına bakarak maaş alabilmeleri için yerine getirmeleri gereken şartlar vardır. Bu şartlar eğer olgunlaşmış ise kişiler yetkili mercilere başvurularını gerçekleştirerek maaş alabilirler. Torun bakım maaşı şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Bu maaş için belirlenmiş olan pilot illerden birinde yaşıyor olmak
- Hem çocuk ve annenin hem de büyükannenin bu belirtilen illerden birinde il sınırı dahilinde yaşıyor olmak gereklidir.
- Başvuru tarihinde bakım görevi alınacak olan çocukların mutlaka 3 yaşından küçük olması gereklidir.
- Büyükannenin de 65 yaşından küçük olması gereklidir.
- Annelerin de en az 18 yaşından büyük olması önemlidir.
- Anne eğer özel sektörde çalışıyor ise iş sözleşmesine tabi olması gereklidir. Bunun yanında sigortalı olarak fiilen çalışıyor olmasının belge ile kanıtlanması gereklidir.
- Destek süresince işine devam etmesi de önemlidir.
- Anne ve babanın ücret gelirinin de belirlenen üst sınırı aşmıyor olması gereklidir.
- Annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar akraba ilişkisi bulunmamalıdır.
Bunların yanında karşılıksız olarak verilen bu desteğin devam etmesi için ekstra bir bakıcı bulunmaması önemlidir. Büyükannelerin hem fizikken hem de ruhsal yönden bu duruma uygun olması gerekir.
Torun Bakma Maaşı İçin Nereye Başvurulur?
Torun bakım maaşı için kişilerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurması gerekir. İlgili kurumun resmi internet sitesi üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için gerekli evraklar hazırlanmalıdır.
Büyükannelerin bir hastaneden tam teşekküllü bir sağlık raporu alınmalıdır. Bunun yanında yaşanılan şehirde ki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurulmalıdır. Çalışma İş Kurumu İL Müdürlükleri de başvurulabilecek kurumlar arasındadır. Başvuru için dilekçenizi doldurarak yetkililere teslim ettiğinizde başvurunuz gerçekleşmektedir.
Torun Bakma Maaşı Başvuru Evrakları Neler?
Torun bakım maaşı başvurusu için kişilerin hazırlaması gereken evraklar vardır. Bu evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gereklidir. Bu evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Torun bakım maaşı başvuru formu
- Çocukların kimlik fotokopisi
- Çalışan ebeveynlerin kimlik fotokopileri
- Aileye ait gelir belgesi
- Büyükanne sağlık raporu
- Ailenin ikametgâh örnekleri
- Büyükanne ikametgâh belgesi
- Büyükanne kimlik fotokopisi
- Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmelidir.
Torun Bakma Maaşı Ne Kadar?
Torun bakım maaşı Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen bir maaş tutarıdır. Bu tutar 425 TL olarak belirlenmektedir. Kesinti meydana gelene kadar da 12 ay boyunca devamlı surette ödenmektedir. Çalışan anne işten çıkarılırsa maaş da kesilmektedir.