Zorunlu Trafik Sigortasına Yüzde 10 Zam Yapılacak

0

Son zamanlardaki zam furyasından zorunlu trafik sigortası da nasibini aldı. Döviz kurlarından yaşanan ciddi artışlar sonucu yedek parça fiyatlarına da ciddi zamlar geldi. Aynı zamanda yaşanan dolu felaketleri de sigorta acentelerinin cebinden çıkan maliyetleri katladı ve yeni zam gereksinimi doğdu. Yeni yılla birlikte zorunlu trafik sigortasına yüzde 10 zam gelmesi bekleniyor.

Zorunlu trafik sigortasına gelen peş peşe zamlar sonucunda nisan ayında tavan fiyat uygulaması getirilmişti. Maksimum zorunlu trafik sigortası fiyatı 7’nci basamakta yani, 4 yıl üst üste trafik kazası yapmayan sürücüler de sabitlenmişti. Bu tutar İstanbul’daki sürücüler için 470 TL, Türkiye genelindeki diğer sürücüler içinse 444 TL olmuştu. Yapılan yeni uygulama ile birlikte sigorta acentelerini de korumak için tutarlarda kısmi arttırma kararı verilmişti. Belirlenen bu tutarlara önce ayda %1 eylül ayı sonrasında ise %1.5 arttırma kararı alınmıştı.

Böylece geçtiğimiz bu süreç içinde zorunlu trafik sigortası %10 civarı arttı. Yani 4 yıl içerisinde kaza yapmayan iyi sürücüler için İstanbul’da 44.4 TL, Türkiye’de ise 47 TL zamlanmış oldu. Zamlar sonucu fiyatlar İstanbul’da 488 TL ve Türkiye genelin de 517 TL tutarlarına yükseldi. Yapılan düzenlemeler ve gelen zamlarla birlikte şuanda ortalama trafik sigortaları 550 TL civarında bulunuyor.

Yüzde 5+5 Zam Gelecek

Ancak trafik sigortası acentelerinin ana maliyet kalemi olan yedek parçaya, döviz kuru yüzünden gelen zamlar maliyeti arttırdı. Aynı zamanda İstanbul bölgesinde yaşanan dolu felaketleri sonucu da acenteler için giderler yükselmiş oldu. İstanbul’da yaşanan dolu ve sel felaketinde sigortacıların cebinden toplamda 520 milyon lira çıktı. Diğer maliyetlerdeki artışlarla birlikte sigortada yeni düzenlemelere gidildi. Yani tüm bu gelişmeler vatandaşlara yeni zamlar olarak yansıyacak.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle trafik sigortalarına %5 oranlarında zam yapılacak. Böylece yüzde beşlik zam ile birlikte sigorta fiyatlarına 27.5 lira zam gelerek 577 TL sevilerine ulaşacak. İstanbul’daki sürücüler için 4 yıl içinde üst üste kaza yapmayan sürücülerin pirim tavanı 25.8 lira yükselerek 543 TL olacak. Türkiye genelindeki diğer sürücüler içinse 24.4 TL’lik zam ile birlikte 513 TL civarına çıkmış olacak. Gelecek olan %5’lik ek zam sonrasında 2018 yılının ikinci yarısında ise %5’lik bir zam daha geleceğinin kesin olduğu düşünülmekte. Yeni haberler hakkında bilgi sahibi olabilmek için sitemizi takip edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası