Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üretimine destek sunacağı yerli kaya kamyonu deve için seri üretim hazırlığı yapılıyor. Afyonkarahisar’da, iş insanı Şuayp Demirel, yurt dışından Türkiye’ye kaya kamyonu ithal ederken, yerli kaya kamyonu üretmenin hayalini kurarak, bu amaçla 1997 yılında yerli kaya kamyonu üretmek için çalışma başlatıyor.
Yirmi iki yıl sonra çalışmalarında sonuca ulaşan Demirel, motoru ve şanzımanı haricindeki parçaların üretimini gerçekleştirerek ‘Deve’ adını verdiği yerli kaya kamyonunu yapmayı başarıyor.
Kamyonun seri üretimi için hazırlık çalışmalarına da başlayan Demirel, aslında mermer ocaklarında kullanılan makinelerin üretimini yapıyor. Mermer ocaklarındaki en önemli işlerden birinin, ocaklardan çıkarılan kayaların kamyonlarla taşınması olduğunu belirten iş insanı, 23 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdükleri yerli kaya kamyonunu üretmeyi başardıklarını ve her şeyi kendi imkânlarıyla yaptıklarını anlattı.
Hızlı Menü
Full Otomatik ve Konforlu
Motoru ve şanzımanı haricindeki tüm parçaların yerli olarak üretileceği yerli kaya kamyonu, full otomatik olacak ve 6 ileri şanzımana sahip olacak. Demirel 1997 yılında başladığı çalışmalara 2011 yılında hız verdiğini ve yedek parçalarını üretmeye başladığını belirterek, 2019 yılında kamyonu tamamen kendi imkânlarıyla ürettiğini, aracın her türlü arazi koşullarında, yağmurda, çamurda, karda engebeli arazide çalışabildiğini, ihtiyaca yönelik stratejik öneme sahip bir araç olduğunu kaydetti.
Bakan’dan Destek
Yerli kaya kamyonu ‘Deve’ Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Afyonkarahisar’da bulunan fabrikada incelenerek test edildi. Kamyonun büyük kaya parçalarını taşıma kapasitesine sahip “belden kırmalı” olarak adlandırılan kamyonlardan olduğunu söyleyen Bakan Varank, kamyonun tamamen Şuayp Demirel’in yönettiği aile şirketi tarafından üretilmiş olduğunu, inanılması halinde Türkiye’nin her şeyi üretebileceğini ve bu kamyonun bunun bir örneği olduğunu belirtti.