IBAN Numarası Nedir?

0

Eğer herhangi bir bankada hesabınız varsa, IBAN numarası kavramına aşina olmanız kaçınılmaz. Genelde biri size IBAN’ınızı sorduğunda o karmaşık rakamlar kafanızı karıştırıp elinizi ayağınızı birbirine dolayabilir. Aslında IBAN numarasının tarihi yurtdışında çok daha geçmişe dayanır. Ancak ülkemizde 2010 senesinden beri kullanılmaktadır. İlk olarak Avrupa Birliği üye ülkelerinde kabul edilmiş bir standart hesap numarası stili olarak bilinmektedir. Kelimenin açılımı International Bank Account Number olarak geçmektedir. Türkçesi ise Uluslararası Banka Hesap Numarası’dır. İngilizce ifadenin baş harflerinden IBAN sözcüğü türemiştir. Peki, IBAN numaranızı nasıl öğrenebilirsiniz?

IBAN Numarası Nerede Yazar?

Aynı parmak izimiz, TC kimlik numaramız gibi IBAN da her bir müşteriye özgü bir numara biçimidir. Türkiye’de kullanımı 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiştir. Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde olmamız sebebiyle, düzenlemelere uyum sağlamak adına bu numara biçimi benimsenmiştir. Bu numara, farklı ülkeler arasında yapılan para alıp gönderme işlemlerinin daha hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Öte yandan SWIFT işlemi ile kıyaslandığında çok daha uygun maliyetlere sahiptir. IBAN kullanılarak yapılan para gönderme işlemlerinde işlem hata payı çok daha düşüktür.

Numaranızı hesap çekinizden öğrenebileceğiniz gibi bankanızın internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamasından da öğrenebilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanmıyorsanız müşteri hizmetlerini arayarak da IBAN numarası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bankada birden fazla hesabınız olması durumunda ise birden fazla IBAN numaranız olacaktır. Bu sebeple özellikle size para gönderilecekse bu noktaya dikkat etmeniz önemlidir.

IBAN Numarası Öğrenme

Bankanıza başvurarak size ve kullandığınız hesaba özgü IBAN numarası hakkında bilgi edinebilirsiniz. Uluslararası bir standart olarak numara en fazla 34 haneden oluşmaktadır. Ülkemizde ise standart olarak 26 haneden oluşan IBAN numarası kabul görmüştür. Numara şöyle bir şeye benzemektedir:

TR56 00061 0 0000012990022302

Bu numarada TR ülke kodu; 56 kontrol basamakları; sonraki 5 hane banka şube kodu; aradaki 0 rezerv alanı ve son 16 hane de hesap numarasıdır. Dolayısıyla bu bilgileri ayrı ayrı biliyorsanız aslında kendi IBAN’ınızı ezbere yazabilirsiniz. Öte yandan banka hesap cüzdanı sayesinde, mobil internet ya da internet bankacılığı kanallarından ya da telefon bankacılığı ile IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası