Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Zararları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

0

Akü takviye işlemine özetle aküden aküye şarj aktarması diyebiliriz. Akü takviyesi aracın aküsü boşaldığında, acil ve önemli hallerde uygulanan bir yöntemdir. Takviyenin mantığı farklı bir aracın aküsünden, akü takviye kabloları aracılığıyla enerji alışverişini sağlamaktır.

Araba Aküsünün Görevi

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolayan ve devresine bağlanan bir alıcı yardımıyla bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek dış devreye aktaran sistemin genel adıdır. Araçlarda akü, motorun gerçekleşen ilk hareketi esnasında marş motorunun çalışması için gerekli olan yüksek akım elektrik enerjisini vermekle görevlidir. Aynı zamanda aracın şarj sisteminin üretmiş olduğu elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolayan ve depolanan bu enerjiyi gerekli zamanlarda kullanmak için elektrikli alıcıları beslemekle yükümlüdür.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

  • Takviye yapılacak olan akü ile takviye ihtiyaç duyulan akünün amperlerinin aynı olması gerekmektedir.
  • Her iki araçta da motor ve elektrik harcaması yapan tüm ekipmanlar kapatılmalıdır.
  • Takviye kablolarının kırmızı olanı ucu boşalmış olan akünün + kutbuna, diğer ucu da dolu olan aküye bağlanmalıdır.
  • Takviye kablolarının siyah ucu dolu olan akünün – kutbuna ve diğer ucu da boşalmış olan akünün eksi kutbuna ya da aküsü boş olan araçta ki herhangi bir metal kısma bağlanmalıdır. Bu işlemler yaparken kabloları sıcak bir bölgeden ya da pervane gibi dönen cisimlerden uzak tutmak gerekmektedir.
  • Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra önce aküsü dolu olan araç çalıştırıp daha sonra aküsü boş olan aracı çalıştırmak gerekmektedir.
  • Her iki araç da çalıştırdıktan sonra takviye kablolarını boş akülü araçtan başlayarak çıkartabiliriz.

Akü Takviyesi Her Araçta Uygulanabilir Mi?

Bazı araçlara akü takviyesi yapılamamaktadır. Aslında otoritelerin genel kabul gördüğü düşünceye göre zorunlu haller dışında akü takviyesi yapılmaması yönündedir.

  • Dijital göstergeli araçlar.
  • BSI ve ECU kontrolleri içeren elektronik diye tabir edilen araçlar.
  • Farklı voltaj ve farklı tipte akü kullanılan araçlar.
  • Seri bağlantı şeklinde akü kullanan araçlar

Dijital göstergeli araçlarda voltaj koruması oldukça önemli olduğu için akü takviyesi yapılamamaktadır. Bu tarz araçlarda anı şekilde değişen voltaj değişmeleri farklı arızalara sebep olabilir.

Akü Neden Biter? Aküyü Bitiren Sebepler

Motoru çalışmayan aracın park lambalar, değişik aydınlatmalar ve teyp gibi aksamlarının açık bırakılması aküye çok ciddi zarar vermektedir. Ayrıca uzun bir süre çalışmayan araçlarda da akü problemine sıkça rastlanmaktadır. Aracı hareket ettirmeyecek dahi olsa belirli aralıklarla aracı çalıştırmak akü sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası