Doğru kullanıldığı taktirde kredi kartı ve krediler hayatımızı kolaylaştıran işlemlerdir. Fakat düzenli ödeme yapılmadığı taktirde borçlar birikebildiği gibi yasal takip başlatılabilir. Bu duruma düşmeden ödeme yapılmakta zorlanılıyorsa çözüm yöntemleri aranmalıdır. Ödemede zorlanan ve çözüm yolu bulamayanlar kredi yasal takip ne zaman başlar? sorusuyla maalesef ki karşılaşmaktadırlar.
Kullanıcı üst üste devam eden 2 ay kredi borcuna ait ödeme yapmamışsa, banka tarafından bir ihbarname gönderilmektedir. Verilen süre içerisinde ödeme yapılmazsa, banka icra takibine başlamaktadır. Banka tarafından 30 gün kadar süre tanınmaktadır. Bu süre bitiminde 91. gün banka yasal takibe başlayabilir.
Bu süre bitmeden herhangi bir işlem başlatılamaz. Avukatlar aracılığıyla yasal süreç başlatılır. Bu durumda borçlara avukatlık ücreti de dahil olacaktır. Banka kullanılan tüm kredi miktarının tek bir seferde ödenmesini talep etme hakkına da sahiptir. Yasal süreç başlatılmışsa maaş haczi gibi bir durumla karşılaşabilir. Yasal olarak maaşın 1/4 üne el konabilmektedir. Ayrıca kredi puanları tamamen eksiye düşürülür.
Peki gecikmelerde bileşik faiz uygulanır mı? diye sorarsanız; Geciken ödemeler için yalnızca gecikme faizi alınabilir. Yönetmelik gereği tüketici yasal takibe dahi düşse bileşik faiz alınamaz. Yalnızca ödenmemiş borç üzerinden gecikme faizi uygulanabilir. Ek olarak başka bir faiz işletilmesi mümkün değildir.
”Kredi Yasal Takip Ne Zaman Başlar?”
Sorusuyla Karşılaşmamak İçin Ne Yapılmalıdır?
Ağırlaşan hayat şartlarında, her şey planlanan şekilde gitmeyebilir. Günlük hayatta işsizlik, hastalık gibi sıkıntılarla karşılaşabilir, bu durumda da yapılması gereken ödemeler aksayabilir. Herhangi bir birikim bulunmuyorsa, bu süreç atlatılması zor bir hale gelebilir. Kredi taksitlerinin ödenmemesi yasal sürecin başlamasıyla daha sıkıntılı bir hal alır.
Ödemelerde zorlanma durumu için çözüm yolu yapılandırma olarak görülebilir. Yine borcu kapama karşılığı başka bir kredi kullanılabilir. Vade uzatılıp taksit miktarı düşürülerek ödeme kolaylığı sağlanabilir. Bu şekilde tüm borç ödenir. Yeni bir borçlanma oluşur. Yüksek gecikme faizinden etkilenmeden normal faiz üzerinden tekrar borçlanma gerçekleşir. Vade uzamış ödeme miktarı düşürülerek borç daha kolay ödenir hale getirilmelidir. Ödemelerde çok dikkat edilmelidir. Zorlanıldığı durumlarda bir çözüm bulunmalı ve yasal takip sürecine girmeden müdahale edilmelidir. En doğru seçenek belirlenerek çözüme ulaşılmalıdır. Mümkün olduğu kadar yasal sürece girilmemelidir.