Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

0

Rodaj kelimesinin Türkçe karşılığı alıştırma demektir. Otomobil sektöründe yeni bir motorun parçalarının birbiri ile uyum içinde çalışması için geçen süre de diyebiliriz. Halk arasında ise motor açma olarak bilinmektedir. Sıfır kilometre bir araca davranış şekliniz, aracın uzun vadedeki performansından motor ömrüne kadar pek çok olayı etkileyecektir.

Rodaj olayının yapılıp yapılmaması çözülemeyen bir problem haline gelmiştir. Bazı firmalar rodaj yapılsın bazı firmalarda rodaja gerek yok demektedir. Aldığınız sıfır aracın üretici firması ile bu konunun görüşülmesi büyük önem ar etmektedir. Çünkü aracın motorunu tasarlayan firmadır ve rodaj olayının gerekli olup olmadığını herkesten daha iyi bilecektir. Otomobiller tüketiciye ulaşmadan önce fabrikada bir takım testler ve motor çalıştırma işlemi yapılmaktadır. Bu çalıştırma işlemi genelde yeterli olmamaktadır çünkü motorda bulunan hareketli parçaların birbirine alışması kısa süreli motor çalıştırma ile olmayacaktır. Ayrıca rodaj sadece sıfır araçlar için değil motoru rektefiye olan araçlar için de uygulanması gereken bir olaydır.

Rodaj Nasıl Yapılır?

  • Ortalama 2500 km bir rodaj süresi genel kabul görmüştür.
  • Motoru çalıştırdıktan sonra bir dakika kadar ısıtılmalıdır.
  • Anı hızlanma ve anı duruşlardan kaçınılmalı vites küçültülerek hız azaltılmasından kaçınılmalıdır.
  • Vites geçişlerini çok erken ya da çok geç yapılmamalıdır.
  • Aracınız benzinli motora sahip ise ilk 1000 km motorun 2500 devir üzerine çıkmamasına dikkat edin, 1000 -1500 km arası motoru 3000 devire kadar çıkartabilirsiniz, araç 2500 km geçtikten sonra devir sınırlaması kalkmaktadır.
  • Dizel araçlarda ise ilk 1000 km 2200 devir bandı, 1000 – 1500 km arası 2800 devir ve 2500 kilometreden sonra devir sınırı kalkmaktadır.
  • Rodaj mümkün oldukça belli devirlerde yapılmalıdır, dur kalk trafik rodajı olumsuz etkileyebilmektedir, uzun yolculuk yapılacak ise araç sürekli aynı devir bandında kullanılmamalıdır.
  • İlk motor yağını araç 1000 km geldikten sonra yapmalısınız. Bu işlem motora dağılacak küçük metal parçaların temizlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Motorda ilk 10.000 kilometrede sentetik yağ kullanmak doğru değildir.
  • Soğutma sıvısı ve motor yağını haftada bir kontrol etmek ve problem varsa gidermek faydalı olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulamak motor performansını maksimum seviyeye çıkartacak ve motorun ömrünü uzatacaktır. Yeni çıkan araçlar rodaj süresinden en az etkilenecek şekilde tasarlanmış olsa da rodaj işleminin avantajları mutlaka olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası