LPG Beyni (Regülatör) Nedir, Neden Donar?

0

Yakıt tasarrufu için araçlarımızda kullandığımız LPG sistemleri, özellikle karbüratörlü araçlarda kış aylarında bir takım sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Kış aylarında yaşanan soğuk havalar nedeni ile LPG sistemi kullanan araçlarda gaz beyninin donması sürücüleri zor duruma sokmaktadır.

LPG beyninin içerisinde motor suyunun dolaştığı kanallar bulunmaktadır. Hepimizin bildiği üzere LPG sistemi kullanılan araçlarda ilk çalıştırmada tanktan LPG beynine gelen LPG sıvı haldedir ve sıcaklığı ortalama -40 derece civarındadır. Motor soğutma suyu LPG beyni içindeki kanallarda dolaşarak sıvı haldeki LPG yi ısıtarak buharlaştırır ve gaz halinde karbüratör sistemine gönderir.

LPG’nin buharlaşması için motor sıcaklığının ortalama 40 dereceye ulaşması gerekmektedir. Bu şekilde araç sağlıklı çalışmaya başlayacaktır. Gaz beyni yani regülatör ısıtma görevini yerine getiremiyorsa LPG yığılma yapacak ve beyin donacaktır. Aracınız karbüratörlü ise kış aylarında aracı stop etmeden önce araç benzine geçirilmelidir. Eğer araç LPG de bırakılırsa gaz beyninde kalan gaz donma yapabilir ve bu nedenle araç çalışmayabilir.

Ayrıca gaz beyni içinde bulunan ve gaz ile suyu ayıran diyaframında zamanla eskimesi ya da yırtılması ile gaz ve su beynin içinde birbirine karışabilir. Bu durumlarda regülatör içinde devir daim olmaz ve tanktan gelen -40 derecedeki gaz araç beynini yani regülatörü dondurabilir. Akla gelen bir başka neden ise LPG sistemi montajı sırasında yapılan hatalardır.

Örneğin yanlış yapılan su boruları bağlantıları, hortumlarda kaçak olması ya da kelepçelerinin gevşek olması gibi nedenlerden dolayı regülatörü istenilen seviyede su gitmeyerek regülatörün donmasına neden olabilir. Sorun sadece LPG sistemi ile alakalı olmayabilir. Eğer aracın motor aksamında herhangi bir problem varsa bu durumda regülatörün donmasına neden olabilir.

LPG Beyninin (Regülatörün) Donması Nasıl Engellenir

  • Güvenli istasyonlardan alınan kaliteli LPG tercih edilmelidir.
  • Araç mümkünse mutlaka benzinde stop konumuna geçirilmelidir.
  • Araç motor suyu belirli aralıklarla kontrol edilmeli, eksilme varsa tamamlanmalıdır.
  • Araç soğutma suyu mutlaka antifriz ile desteklenmiş olmalıdır.
  • Aracın ateşleme sistemindeki sorunlar giderilmelidir.
  • Aracın rölanti ayarı kış aylarındaki hava şartlarına göre yapılmalıdır.

Gaz Beyni Donduğunda Yapılması Gerekenler: Eğer LPG Beyninin donmasında şüphe ediyorsanız aracınıza hiç marş basmadan beynin üzerine ve hortumlara sızıntı şeklinde bir kaç dakika boyunca sıcak su dökmeniz gerekecektir. Bu su dökme işlemi yavaş yavaş ve az miktarlarda yapılmalıdır. Su dökme işleminde sonra beyin tekrar donmadan araç çalıştırılır ve gaz vermeden motor kendi kendine ısınana kadar beklenir. Donmuş gaz beynine çakmak ya da benzeri ürünlerle yaklaşmak gerekir. Eğer aracımız karbüratörlü değil de enjeksiyonlu ise aracınız ilk çalıştırmada benzinde çalışacağı için ve motor ısınana kadar LPG’ye geçemeyeceği için beyin donması gibi problemler yaşanmaz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası