Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

0

Senetler düzenlenirken, alacaklı ve borçluların isimleri ve TC kimlik numaraları belirtilir. Senedin geçerli olması için senet üzerinde; ödenecek borç tutarı, süre ve borçlunun imzası olmalıdır. Senet üzerinde bir imza olması, senedin geçerli olması için yeterlidir. Eğer senet kurumsal bir firma tarafından düzenleniyorsa, senette yetkili kişinin imzası ve kaşe bulunmalıdır. Senette herhangi bir şart yoksa vadesi geldiğinde borcun ödenmesi gerekir. Peki senet borcu ödenmezse ne olur? detaylarına bakalım.

Senetler, alacaklı kişilerin borçlarını garantiye almak için düzenlenen evraklardır. Senet borcunun ödenmemesi durumunda alacaklı kişi hukuki prosedürlere başvurabilir. Ardından alacağını tahsil etmek için yasal takip sürecini başlatır. Devamında da icra takibi süreci başlatılır. Yasal takip süreci başladığından itibaren oluşacak tüm masraflar borçlu kişiye ait olur.

Hapis Cezası Var mı?

Peki senet borcu ödenmezse ne olur? sorumuzun cevabına gelelim. Senedin üzerinde belirtilen ödemenin zamanında ödenmemesi durumunda, alacaklı kişiye yasal takip hakkı doğar. Alacaklı, senedin orijinali ile birlikte icra dairesine başvurur. İcra dairesine başvurduktan sonra alacaklı kişiye avukat tayin edilir.

Alacaklının avukatı, icra dairesi aracılığıyla borçlu kişiye resmi ödeme tutanağı gönderir. Bu tutanak borçlu kişiye ulaştıktan sonra beş gün içinde borçlu kişi itiraz edebilir. Herhangi bir hukuksuzluk veya yanlışlık durumunda borçlu kişi bu süreç içerisinde itiraz etmelidir. Eğer itiraz etmezse borçlu kişi borcunu on gün içerisinde ödemek zorundadır.

İtiraz edilmeye karar verildiğinde, doğrudan icra mahkemesine dilekçe verilmelidir. Ya da bir avukata başvurup, dilekçesini avukat aracılığıyla mahkemeye gönderir. Yasal takip süreci başlatıldıktan sonra, alacaklı kişinin tüm masrafları borçlu kişiye aittir.

Eğer borçlu kişi borcunu kabul ederse, ihtar kendisine ulaştıktan sonra alacaklının avukatı ile görüşmelidir. Avukatla görüşüp anlaşmaya varabilir ve borcunu taksitlendirebilir. Bu durumda gecikme faizi de borca eklenir ve yapılandırmaya gidilir. Bununla beraber yasal takip sonlandırılır.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Eğer ödeme gerçekleştirilmezse alacaklı kişi icra takibini başlatabilir. Bunun için icra mahkemesine başvurması gerekir. İcra mahkemesi, borcun ödenmesi için gereken kararı çıkarır. Bu kararla beraber haciz işlemleri başlatılır. Günümüzde senet borçlarının ödenmemesi durumunda uygulanan yaptırımlar arasında hapis cezası bulunmamaktadır. Bunun için senet borcundan fazlası gerekmektedir.

Haciz işlemleri başladıktan sonra anaparanın üzerine oluşacak tüm masraflar eklenir. Haciz işlemleri öncesinde borçlunun mal varlığını gösteren bir beyan istenir. Bu beyan sonrası borçlunun bütün mal varlığı kontrol edilip haciz işlemleri başlatılır. Bunun devamında kişinin taşınmaz varlıklarına ve maaşına el koyulur. Borçlunun haczedilen malları icra dairesi tarafından satılır ve borç ödemesi yapılmış olur. Eğer malların değeri borçtan fazlaysa, artan para borçlu kişiye teslim edilir. Ancak icra dairesi tarafından satılan mallar değerinin altında satıldığı için borçlu zarara uğramış olur.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası