Marka

Karsan

Karsan, 27 Ağustos 1966 yılında faaliyetlerine başlayan ve 1977 yılına gelindiğinde ise tamamen Türk sermayesi ile yoluna devam eden hafif ve ağır ticari araç üreten otomotiv markasıdır. Kendi araçlarının üretimini yapmakla beraber Tofaş, Ford, Renault Trucks, Türk Traktör, Uzel gibi markalara da pres, kaynak kataforez, boya ve montajlama gibi alanlarda hizmet veren marka yaptığı hamleler ile Türkiye’nn en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer almaktadır. Ürettiği araçları bir çok ülkeye ihraç eden marka, sektörde 40 yılı aşan bir tecrübeye sahiptir. Kurulumundan sonra 1979 ve 1998 tarihleri arasında Koç Grubu bünyesinde faaliyetlerine devam eden marka, 1998 tarihine gelindiğinde İnan Kıraç tarafından çoğunluk hisselerini almasıyla tamamen Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur.

Kıraça Holding tarafından alındıktan sonra marka Bursa’nın Akçalar mevkiinde yer alan fabrikası için yeni yatırımlar yapılmıştır. Burada kurulan tesis 1 yıl sonra da hizmete açılmış ve çift vardiya sistemi ile 40 bin araç üretebilecek kapasiteye sahip olmuştur. Ayrıca üçlü vardiya sisteminde 60 bin adete kadar araç üretilebilen tesisin, ilave yatırımlar ile 100 bin adet araca kadar üretim yapma kapasitesi bulunmaktadır. 80 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 200 bin metrekarelik bir alana kurulan fabrikanın Bursa şehir merkezine olan uzaklığı ise 30 km’dir. Türkiye topraklarında yer alan tek bağımsız çok markalı üretici olma ünvanına da sahip olan Karsan, fabrikasında bir çok araç üretimi gerçekleştirmektedir. Bunlardan bazıları ise; Peugeot Partner, Hyundai HD 35/75, Renault Trucks Premium Uzunyol, Citroën Berlingo dur. Ayrıca belirtmeden geçmeyelim otomotiv üreticisinin tesisi binek araç üretiminden kamyona kadar bir aracın üretimini gerçekleştirmek adına özel olarak tasarlanmıştır.

Karsan’ın bugüne kadar ki en parlak dönemi olarak 2011 yılını gösterebiliriz. Otomotiv üreticisi bu yıl toplam 22.156 adet araç üretimi gerçekleştirmiştir. Üretilen bu araçlardan ise Karsan 798.3 milyon Türk Lirası ciro elde etmiştir. Tek çatı altında kendi markası da dahil 5 farklı markanın üretimini yapılan fabrika, 2010 yılı sonrası AR-GE çalışmalarına daha çok ağırlık vermeye başlamıştır. Kendisini sürekli geliştirmeyi hedefleyen marka 2023 yılına kadar da ihracat hedeflerini 100 milyar dolar olarak belirlemiştir. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde olduğunu belirttiğimiz otomotiv üreticisi bu listede 96. sırada yer almaktadır. Bursa’da 961 kişiye istihdam sağlayan markanın en büyük hissesini elinde bulunduran ve Kıraça Holding A.Ş. bünyesinde bulunan markanın hisse oranları ise; Kıraça Holding %63.46, Diniz Grup %6.03, %1.73 hissenin Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’a ait olduğu Karsan’ın %32.75 oranında ki hisseleri ise İMKB’de işlem görmeye devam etmektedir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası