Hurda Araç Yasası Detayları Belli Oldu

0

Yeni yapılan Hurda Araç Yasası düzenlemesi ile birlikte 1997 ve daha eski model araçlara sahip olan araç sahiplerini ilgilendiriyor. 31 aralık 2018 tarihine kadar başvuru yaparak, taşıt vergilerini, trafik borçlarını ve geciken cezaların gecikme cezaları silinecek. 20 yaş ve üzeri araçları kapsayacak olan düzenleme resmen yürürlüğe girmiş durumda.

Düzenlemeden etkilenecek olan kayıtlı 335 bin çekici, kamyon ve kamyonet bulunuyor. Ayrıca 100 bin münibüs (panelvan) 16 milyon binek araç (otomobil), motosiklet ve arazi taşıtı olmak üzere de 2.1 milyon araç bulunuyor. Posta gazetesinin yaptığı habere göre başvurular 1 Haziran 2017 tarihi itibari ile başlamış durumda. Başvuru süreleri 31 aralık 2018 tarihine kadar da geçerliliğini koruyacak.

Yapılan Hurda Araç Yasasın’dan yararlanmak için önce araç sahiplerinin Trafik Tescil’e, araçlarını hurdaya ayırmak istediklerini beyan etmeleri gerekmekte. Trafik Tescil’e yaptığınız başvuru sonrası bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek, 20 yaşını doldurmuş araçlarının birikmiş tüm vergi ve ceza borçlarını sildirebileceksiniz. Vergi dairesinden alacağınız numara ile birlikte, araç teslimi gerçekleştirilebilecek.

Hurda Araç Yasası Detayları

Herhangi bir ödeme yapılacak mı; ? Belli bir tonajın üstün de bulunan araçlar için ödeme yapılması gündeme gelmişti. Son çıkar hurda yasasında MKEK, 3500 kilonun üzerin de bulunan araçlar için, model yıllarına göre kg başı 1.5 lira civarı bir para ödemişti. Mesela 5 ton olan bir taşıt için 7500 lira gibi bir para ödenmişti.

Araç ağırlığı nasıl tespit edilecek; ? Araç tartılarak ortaya çıkacak. Fakat ruhsatta yazan ağırlığı aracın geçmesi halinde ruhsatta belirtilen ağırlık baz alınacak. Bazı araç sahiplerinin durumu suistimal ederek araçların boş haznelerine su veya kum doldurdukları belirtilmişti.

Peki parayı kim ödeyecek; ? Yapılacak olan ödemeyi Ulaştırma Bakanlığı ödeyecek ve ödeme süreleri ortalama 1 ay içerisin de tamamlanacak.

Başvuru sonrası hangi borçlar silinecek; ? 1 Haziran itibariyle Hurda Araç Yasası’ndan yaralanıp başvuru yapıp araç kayıt ve tescillerini sildiren araç sahiplerinin, araç üzerin de bulunan motorlu taşıtlar vergisi başta olmak üzere, trafik cezası borçları, 31 aralık 2016 tarihine kadar plakaya kesilen tüm borçların ana paraları ve yasal olarak işlenmiş tüm faizlerin tamamı silinecek. Yapılan işlemler sonrası araç sahipleri araçlarını bulundukları bölgedeki Büyükşehir belediyesi, İl özel idaresi ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na araçlarını teslem edebilecekler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası