Marka

Ford

Tam adıyla Ford Motor Company 16 Haziran 1903 yılında Henry Ford tarafından Michigan, ABD’de kurulmuş otomotiv şirketidir. Dünyadaki ilk otomobil üreticilerinden olan marka, toplamda 6 katıda 200’den fazla uluslararası otomotiv pazarında faaliyetlerine devam etmektedir. Dünya genelinde 187 bin çalışanı olan markanın bünyesinde bulunan markalar ise; Aston Martin, Ford, Lincoln ve Mercury’dir. Markanın daha önceden çatısı altında bulunan Jaguar ve Land Rover 2008 yılında Hitli marka olan Tata’ya, sağlamlığı ile sıkça adından söz ettiren Volvo’yu ise 2009 yılında Çinli otomotiv üreticisi olan Geely’e satmıştır. Otomotiv devi seri üretime geçtiği sırada otomotiv sanayisinin de gelişmesi adına ciddi katkı sağlamıştır. Eli Whitney düşüncesini hayata geçiren şirket değişebilir parçalar kullanarak hem düşük masraf araçlar üretmiş hem de sürdürebilirlik ve yenilenebilirliğin önünü açmıştır.

Ford’un ilk kuruluşunda yer alan 12 kişi şirket için 28 bin dolar yatırım yapmıştır. Günümüz tarihinin en çok  satan markalarından biri olan ABD’li üretici ilk üretimini ise 20 Temmuz 1903 tarihinde gerçekleştirmiştir. 1908 yılına gelindiği zaman şirketin kurusu daha fazla kesime ulaşmak ve fabrika çalışanlarını da otomobil sahibi yapmak için Model T’yi üretmiştir. Sonrasında ise Henry F. tarafından seri üretime yoğunluk vermek adına yeni atılımlar yapılmış, 12.5 saat süren şasi üretimi 2 saat 40 dakika kadar düşürülmüştür. Seri üretimin artması sonrasında fabrika çalışanlarının 9 saatlik çalışma sürelerini 8 saate indirerek maaşlarını da 2 kartına çıkartan şirket rakipler tarafından tepkilere maruz kalmıştır. Fakat çok geçmeden marka Amerika’da bulunan araçların yüzde 50’sini üretmeye başlamıştı. 1918 yılına gelindiğinde ülkedeki araçların yarısını kapsayan model siyah renge sahip olan Model T’lerden oluşmaktaydı. 1927 yılına kadar aktifliğini sürdüren Model T’nin fabrika çıkış renginin siyah seçilmesinin nedeni ise siyah boyanın diğer renklere oranla daha hızlı kurumasıydı.

Ford Fiyat Listesi

Ford, Henry Ford tarafından 1902 senesinde 12 yatırımcının da desteğini alarak kurulan bir otomotiv üretim…

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası