DPF Dolu Uyarısı Ne Anlama Gelir?

0

DPF dolu ne demek?” sorusuna cevap arayanlar için öncelikle DPF donanımından söz etmek gerekir. “Dizel partikül filtresi” olarak bilinen ifadedeki baş harfler, DPF kelimesini oluşturur. Dizel partikül filtreleri, adından da anlaşılacağı üzere yalnızca dizel otomobillerin sahip olduğu bir donanımdır. Egzoz sistemine dahil olan bu filtre, egzoz aracılığıyla dışarı salınacak gazların partiküllerini yani egzozdan çıkamayacak olan bölümünü emmekle görevlidir. Filtreleme işlemleri, aracın kullanım sıklığına ve ne kadar yüksek hızda kullanıldığına bağlı olarak değişen seviyelerdedir. Partiküllerin iyice birikerek filtreyi neredeyse çalışamaz hale getirdiği süreç, DPF dolu uyarısının alındığı süreçtir.

Dizel partikül filtresinin durumu ile alakalı olarak alınan bu uyarı, bir arıza durumunu belirtmez. Sadece kaçınılmaz bir bakım ihtiyacının haberini verir. Fakat söz konusu bakımın gecikmesi ya da yaptırılmaması halinde araç ciddi zararlar görebilir.

DPF Dolunca Ne Olur?

dpf dolunca ne olur

DPF dolduğu zaman içten yanmalı motorun açığa çıkardığı gazlar yeterli ve doğru bir şekilde dışarıya salınamaz. Bu durum ise motor sağlığını tehlikeye atar. Bazı internet sitelerinde, DPF dolarsa arabanın patlayabileceğine dair iddialar mevcuttur.

Belki bu kadar büyük sonuçlar görülmeyecek olsa da, dizel partikül filtresinin dolarak tıkanması son derece risklidir. Ayrıca egzoz gazlarının filtrelenmeden dışarıya çıkması, gazlara dahil olan katı parçacıkların insanlar tarafından solunmasına yol açar. Hava kirliliğine sebep olan egzoz parçacıkları, uzun vadede solunum yolu hastalıkları geliştirebilir.

Benzinli Arabalarda DPF Olur Mu?

Benzinli arabaların hiçbirinde dizel partikül filtresi bulunmaz. Çünkü benzin ile çalışan motorlar, teknik özelliklerinden dolayı pek fazla parçacık üretmez. Motorun çalışma süreci sonrasında açığa çıkan parçacıkların yok denecek kadar az olması, benzinli arabalarda DPF bulunmamasının başlıca sebebidir.

DPF Nasıl Temizlenir? DPF Dolunca Ne Yapılır?

dpf nasil temizlenir

Araba DPF dolu uyarısı veriyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız, oto tamircisine gitmeniz ya da temizleme işlemi için birilerine para vermenize gerek yoktur. Modern dizel araçların neredeyse tamamında otomatik DPF temizleme mekanizması mevcuttur. Dizel partikül filtrelerinde bulunan küçük odacıklar, ancak yüksek sıcaklığa maruz kalmaları halinde temizlenebilir. İhtiyaç duyulan sıcaklığın oranı 450 – 600 ° santigrat arasında değişir.

DPF dolu uyarısı alındığı zaman anlamanız gereken ilk şey, motoru yeteri kadar ısıtamadığınızdır. Eğer motoru daha fazla çalıştırır ve aracın iç mekanik ortamındaki sıcaklığı yükseltirseniz temizlik sürece kendiliğinden başlar. DPF temizleme konusunda en çok sıkıntı yaşayan kimseler ise şöyle sıralanır:

  • Havanın çok soğuk olduğu yerlerde ikamet eden / araba kullananlar
  • Kısa mesafeli sürüş yapanlar
  • Yoğun trafik akışının olduğu istikametlerde, dur – kalk yaparak ilerleyenler

Bu durumlarda motor yeteri kadar çalışamaz ve sıcaklık üretemez. Dizel partikül filtresinde biriken tortuların yanmasını ve bu bölgenin temizlenebilmesini sağlamak için uzun bir şehir turu yapmanız tavsiye edilir. Bu şekilde DPF dolu uyarısı kendiliğinden geçersiz kalacaktır.

Ayrıca Dimsport firması ne işler yapar? Detaylarına bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası