Continental, Preview ESC ve eHorizon Teknolojilerini Tanıttı

0

Yol şartları özellikle ülkemizde her an değişiklik gösterebiliyor. Ani hava değişimleri kuru ve güvenli bir yolu, ıslak bir zemine dönüştürerek kayganlığı arttırabiliyor. Sürücülerin hazırlıksız, uygun lastiklere sahip olmamaları ve dikkat eksikliği de maalesef kazaları beraberin de getirebiliyor. Peki bu gibi ani hava değişimlerin de otomobiliniz de size destek sağlasa ve yardımcı olsa..

Bu ve bunun gibi benzer ihtiyaçlara cevap verebilmek adına üstün Alman teknolojisi ile tüm araçlara lastik üretimi yapan teknoloji uzmanı Continental yeni iki teknolojisi tanıttı. Continental’in geliştirdiği sistem sayesinde otomobiliniz artık sensörler yardımıyla yollar da, virajlar da yol yüzeyi hakkında bilgi alabilecek. Sensörler ve veri işleme aşamalarından geçen yol bilgisi sürücüye her zaman güvenli bir yolculuk imkanı sunacak.

Continental Vision Zero

Alman devinin geliştirdiği teknolojilerden bir tanesi olan Vision Zero, tamamen kazasız araç kullanımı için oluşturulmuş ve diğer teknolojik altyapılar ile bir ağ için de uyumla çalışıyor. Yol Durumu Gözlemcisi sistemi yol durumu hakkında ki; ıslak, kuru, karlı veya buzlu gibi diğer değerleri tespit etmek için Elektronik Denge Kontrolü sistemini ve araç donanımında yer alan diğer kamera sistemleri ile çalışıyor.

Ağ ile bağlantılı diğer sistemlerden alınan bu veriler ışığında otomobilin yolun bu kısımlarında yol tutuşu değerleri veriliyor. Sistem elde ettiği bu verileri ayrıca Continental Bulut sistemine göndererek diğer araçları da öncesinde uyarabiliyor. Yine diğer araçlarda bulunan veri akışları bulut sisteme işlenerek her araç ile paylaşılıyor.

Continental eHorizon

Alman devi ayrıca yollarda yer alan ve tespit edilen tehlikeli durumlar için de yapak zeka teknolojisini kullanıyor. Kullanılan bu yapay zeka sistemi araçlardan gelen veri giriş ve çıkışlarını anlık olarak değerlendirip koşullara otomatik tepkiler de verebiliyor. Yapay zeka teknolojisine ek olarak Continental sistemi ayrıca görüntü işleme ve nesne algılama gibi durumlar için de sinir ağları kullanıyor. Elde edilen tüm bu bilgiler Continental sisteminin teknolojisi tarafından işlenip yolda seyir halinde olan araçlara bilgi veriyor ve araçta yer alan Continental eHorizon alıcısı da bu verileri alarak işliyor.

eHorizon bugün itibariyle de bir çok uzun yol sürücüsüne destek sağlıyor aslında. Daha iyi yakıt değerleri elde etmek ve otomatik sürüş işlevleri için sistem uzun zamandır kamyon sürücülerine destek veriyor. Kullanılacak olan ve yol koşullarına göre sürücüye destek sağlayacak sistem ise şu an itibariyle çok yeni sayılır. İleri ki süreçte bu sistemin de daha fazla yol güvenliği ve konforu sağlamak adına daha fazla gelişeceğinden hiç şüphe yok. Aktif olarak başarılı çalışan sistemlerden biri ise yol koşulları statik özellikleri, (eğimler vs gibi.) ve ilerideki yol durumları için kesin bilgiler sunabiliyor.

Continental Preview ESC

Yukarı da belirttiğimiz bu bilgiler ve verilerin diğer aşamasın da ise Preview ESC devreye giriyor. Paylaşılan bu yol verileri ve bilgileri Preview ESC tarafından oldukça önemli aslında. eHorizon sistemi yol sürtünme katsayıları, eğri yarıçapı gibi bilgileri hazır hale getirdiğin de Preview ESC sistemi bunu aracın virajı güvenle dönüp dönemeyeceğine karar veriyor. Aldığı verileri işleyen Preview ESC bu işlemi aldığı veriler ile araç hızını karşılaştırarak belirliyor. Preview ESC işleme sonrasın da araç sürücüne uyarı veriyor ve gerekli durumlarda ise araç hızını dengelemek adına otomatik hafif frenlerde uygulayabiliyor.

Otomatik frenleme sistemi yol durumlarına göre farklılıklarda gösterebiliyor. Eğer ilerde müdahale edilecek olan viraj nemli, buzlu vs ise kuru bir yola oranla daha erken frenleme desteği veriliyor. Markanın geliştirdiği bu sistemler aslında otonom sürüşler için de büyük bir zemin oluşturuyor. Çünkü aracın sadece yol güzergahını ve mevcut şartları bilmesinin tek başına hiç bir işe yaramayacağını biliyoruz. En önemli verilerden birisi de işte ileride ki yolun durumu ve aracın bu yoldaki yol tutuşu becerisi. Otonom sürüşlerde de bel kemiği olacak eHorizon olması gereken araç hızını ayarlayarak yolculuğu daha güvenli bir hale taşımış olacak.

Preview ESC ve eHorizon

Continental teknolojisi ile geliştirilecek olan Preview ESC ve eHorizon sistemleri sayesinde ileri ki süreçler de yeni özellikler ve sürüş desteklerinin gelmesinin de önü açılıyor. Sistem geliştikçe acil frenleme verileri daha sağlıklı bilgiler ile kusursuz hale gelebilecek. Yolun sonra ki aşamaların da henüz görünmeyen trafik sıkışıklıkları da eHorizon vasıtası ile tamamen doğru veriler sunabilecek. Bu sistem araçlar arasında iletişim halinde kalarak tam güvenli sürüşlerin de önünü açıyor olacak. Geliştirilen bu veri işleme sistemleri, sürüş fonksiyonları ve güvenli veri işleme aşamaları şimdiden Alman devi Continental tarafından kullanıma hazır bir şekilde bulunuyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası