Chip Tuning Nedir?

0

Araca yazılım atma nedir?” sorusunun cevabı olan bu uygulama, bir arabanın fabrika ayarlarını değiştirerek süratini artırmak için yapılır. Bilindiği üzere tüm modern araçların çeşitli yazılım özellikleri mevcuttur. Kullanılabilir durumda olan birbirinden farklı detaylar ise bu yazılımlar ile alakalıdır. İngilizcede “çip ayarlama” anlamına gelen chip tuning uygulaması, arabanın beygir gücünü değiştirebilir. Yani bu uygulamalar daha fazla hıza ihtiyaç duyan kimselerin tercihi sayılır. Fakat çeşitli risklere sahip olabileceği de unutulmamalıdır.

Chip Tuning Ne İşe Yarar?

chip tuning ne ise yarar

Arabaya yazılım atmak, öncelikle hız aralığını yükseltmeye yardımcı olur. Motor ile alakalı yazılımların değiştirilmesi araçlara adeta yeni bir kimlik kazandırır. Çip ayarlamaları herhangi bir zorunluluğa tabi olmasa bile otomotiv sektörünün en çok talep edilen uygulamaları arasındadır.

Chip Tuning Motora Zarar Verir Mi?

Günümüzde otomobillerden yük tırlarına kadar tüm motorlu taşıtlarda bazı yazılım detayları mevcuttur. Bu yazılımlar, ilgili araçların kullanım özelliklerini belirleyen başlıca faktörlerdir. Chiptuning uygulamaları ile değiştirilmeleri sırasında motorun zarar görmesi mümkündür. Otomotiv sanayisinin tüm faaliyetlerinde olduğu gibi, yazılım işlemlerinde de profesyonel hizmetleri tercih etmek büyük ölçüde önem taşır. Aksi durumda motorun kullanım ömrünü azaltacak kalitesiz hizmetler alınabilir. Bu ise uzun vadede, motor sağlığı açısından istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarır.

Chip Tuning Nasıl Yapılır?

Çip ayarı gerçekleştirmek için mutlaka profesyonel bir tamirciden destek alınmalıdır. İnternet üzerindeki talimatlara uyarak veya çeşitli paylaşımlardaki öneriler doğrultusunda kendi kendinize bu işlemi uygulamanız tehlikelidir. Remap adıyla da bilinen bu uygulamanın temel işleyişi, elektronik kontrol ünitesinde yani ECU bölümünde bulunan yazılımların değiştirilmesine yöneliktir. Ayrıca her oto tamircisinin araca yazılım yükleme işlemini yapamayacağı unutulmamalıdır. Eğer kaliteli bir hizmet alınmazsa motorun tamamen kullanılamaz hale gelmesi ve aracın kalkamayacak seviyede hasar görmesi mümkün olur. Hizmetleri güvenilir olmayan yerlerde asla chip tuning yaptırılmamalıdır.

Chip Tuning Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı?

chip tuning yakit tasarrufu saglar mi

Bu uygulamanın öncelikli amacı yakıt tasarrufu sağlamak değildir. Süratin artacağı söz konusu olduğu için, az yakıtla daha çok hız yapabilme düşüncesi yaygındır. Fakat ne yazık ki böyle bir tasarruf mevcut sayılmaz. Eğer araç hızlı ve çok uzun süreyle kullanılırsa yakıt tüketiminde herhangi bir olumlu değişim olmayacak, hatta yakıt sarfiyatında yükseliş görülecektir. Yakıt tasarrufu chip tuning ile değil, orantılı ve sakin bir kullanım yapmakla daha çok ilişkilidir.

Chip Tuning Yasal Bir Uygulama Mıdır?

Chip tuning yasal olmakla beraber aracın emisyon oranına büyük ölçüde etkisi bulunan bir uygulamadır. Eğer çok ileri düzeyde uygulanmış ise egzoz aracılığıyla havaya salınan karbon monoksit seviyesi artacaktır. Bu durum ise uluslararası standartlara uyumlu olarak belirlenmiş emisyon sınırlarının aşılabileceği anlamına gelir. Yani chip tuning tek başına illegal sayılmaz fakat sonuçları bakımından hukuki problem yaşatabilir.

Sitemizden araba radyatörü temizleme bilgilerine de bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası