Benzin Kendi Rekorunu Kırarak 6 TL Oldu

0

Benzine gelen sürekli zamlar sonucunda benzin kendi rekorunu da kırarak tarihinde ilk kez 6 TL’nin üzerine çıktı. Önceki günlerde benzine yapılan 12 kuruşluk zam sonrasında Hakkari’ye bağlı Çukurca ve Şemdilli bölgelerin de litre fiyatı 6.02 TL’ye yükseldi. Piyasalarda gerçekleşen artışlar sunucu, benzinden hemen sonra motorin grubunda da zam tetiklendi. Sektör temsilcilerinden gelen açıklamalarda yeni ayla birlikte motorinde 8-10 kuruşluk bir zam olacağı yönünde. Dolar kurunun ülkemizde düştüğü bu dönemlerde ve brent petrolün 70 dolar seviyelerinde olmasına rağmen benzin ve motorine gelen sürekli zamlar vatandaşların kafasını karıştırdı ve tepkiler gelmesine neden oldu. Zammın gerekçelerine uzmanlar tarafından verilen yanıtlar ise şu şekilde;

Başta Suudi Arabistan başta olmak üzere dünyadaki tüm büyük petrol üreticileri, petrol üretimlerini kısma kararı aldı. Alınan bu karar ile birlikte piyasadaki petrol miktarı daha da düşecek. Azalmalardan dolayı petrolün ivmesi yukarıya doğru çıktı bu yüzden. Üretim azaldıkça, ilerleyen günlerde petrol zammının daha çok görüleceği aşikar. Petrol endeks değerleri İntiltere’de belirleniyor. Geçtiğimiz hafta başlarında 654 dolar değerinde olan endeks, birden değişiklik göstererek 664 dolar seviyesine yükseldi. Bu yükseliş ülkemizde 12 kuruşluk zam olarak yansıdı. Endeks değişikliğini tetikleyen tek olay üretimdeki kısıtlamanın yanı sıra Suriye’deki süreç ve üretim kısıtlamasının herkes tarafından teyit edilmesi.

Benzin Zammı Detayları

Kurların yükselmesi ve benzin litre fiyatlarına gelen yükselmeler zammı tetikliyor da, kurun düşmesi neden fiyatları etkilemiyor peki? Aslında dolar kurunun ülkemizde düşmesi petrol fiyatlarını etkileyen bir unsur. Dolar kurları düştü fakat, ülkemizde fiyatlar belirlenirken son 5 günlük ortalama alınmakta. Bu ortalamalar sonucunda da petrol ürünleri pompa fiyatları belli oluyor.

Akla gelen bir diğer soru ise fiyatların neden bölge bölge değişiklik gösterdiğidir elbette. İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan, Kayseri’ye tüm fiyatlar farklı. Benzinin ilk rekor kırıp 6 TL’lik rekoru aştığı yerde Hakkari oldu. Ülkemizde pompa fiyatları belirlenirken ürün ve vergi (KDV ve ÖTV) kadar önemli başka unsurlarda bulunuyor. Şehrin rafinelere uzaklığı, ikmal bölgelerine mesafesi ve nakliye giderleri gibi etkenler. Bu noktalara olan uzaklık arttıkça petrolün pompa fiyatları da bu yüzden bölgelere göre farklılıklar gösteriyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası